Bemutatkozott a Xiaomi 14 és a 14 Pro

Noha számítottunk rá, hogy így lesz, még ennek ellenére is óriási meglepetést okozott a Xiaomi azzal, hogy bemutatta a világ első okostelefonjait, amelyek az újgenerációs Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészletre épültek fel.
Megosztás
Megosztás
Bemutatkozott a Xiaomi 14

A két új modell a Xiaomi 14 és a Xiaomi 14 Pro lettek, amelyek közel sem csak az új hardverrel szeretnének kitűnni a sorból, hanem olyan gyártói újdonságokkal, mint a HyperOS operációs rendszer vagy a Longjing Glass, amelyeket kivétel nélkül a kínai óriás fejlesztett.

Mesterséges intelligenciára épülő lapkakészlet

Mind a Xiaomi 14, mind a Pro variáns a nyers erő és az intelligencia iskolapéldái lesznek. A Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlet ugyanis hihetetlen gyorsaságot ad a készülékeknek, lévén tudását a mesterséges intelligenciával turbózták fel.

Mindehhez továbbgondolt termékdizájn és egy vadonatúj szoftveres háttér tartozik, ami HyperOS név alatt azt a célt szolgálja, hogy teljesen ki tudják váltani az Androidot. Ezt ráadásul erőteljes memóriaháttérrel egészítette ki a gyártó!

Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlet

Már az alapmodellben is 8GB LPDDR5x rendszermemória dolgozik, méghozzá 256 vagy maximum 1TB UFS 4.0-s belső tárhely mentén, de a Pro modellben már 12 és 16GB RAM-mal is kérhetjük a készüléket, méghozzá előbbi esetében 256GB, utóbbi kapcsán 512GB vagy 1TB ROM mellett.

120Hz-es kijelzővel, saját fejlesztésű védőüveggel

A Xiaomi 14 mindkét ismert változatában 120Hz-es LTPO OLED kijelző dolgozik, méghozzá 3000 nites fénysűrűség társaságában. A Pro modell esetében ezt 6,73 hüvelykes átmérő és 1440×3200 képpontos felbontás teszi igazán teljessé.

Ez azonban még nem minden, hiszen a gyártó ebben a generációban szeretné először bevetni a gyakorlatban a Xiaomi Longjing Glass védőüveget, ami a Gorilla Glass kihívója akar lenni, azonban tudása az első strapatesztekig még kérdéses marad.

A telefonok egyébiránt fekete, zöld és fehér színben érkeznek, de lesz egy speciális kiadás is, Titanium Special Edition név alatt, ami titán kerettel és rézszínű kamerapanellel szeretné meghódítani a vásárlókat.

Az alapmodell esetében egyébiránt be kell érnünk majd egy 6,36 hüvelykes LTPO OLED kijelzővel, ami 12000×2670 pixeles felbontást kínál, és az imént említett alapszínek mellett rózsaszín változat is érkezik belőle.

Light Hunter 900 kamerával érkezik a Xiaomi 14 Pro

A kamerás tudás tekintetében is szeretne a legjobbak közé tartozni a Xiaomi, ezért az új modellek Pro változatainál az 50 megapixeles tudással rendelkező Light Hunter 900-as főkamera kapta a központi szerepet, ami Leica Summilux lencsét kapott és f/1,42 – f/4,0 rekeszértékkel dolgozik.

A főkamerát két további 50 megapixeles modul egészíti ki, így az előző modellből megismert JN1-es szenzor biztosítja a kiváló telemakró fotókat, de szintén ilyen tudással rendelkezik az akár 115 fokos ultraszéles képek készítésére alkalmas lebegő lencse is.

Xiaomi 14 Pro kamera

Meglepő, de az alapmodell esetében is hasonló tudás várja majd a vásárlókat. A központi szenzor itt is az 50 megapixeles Light Hunter 900-as lett, azonban itt már fix f/1,6-os rekeszértékről beszélünk. A másik két lencse is 50 megapixel, és míg a teleobjektív tulajdonságai megegyeznek, az ultraszéles modulból valamiért kivették az automatikus fókuszt.

Az előlapi kamerák tekintetében mindkét modell kapcsán egy 32 megapixeles szenzor kapta a főszerepet, amivel akár 4K/60fps-ben is rögzíthetünk.

A 120W-os gyorstöltés sem hiányzik

A töltés tekintetében a Xiaomi 14 Pro 120W-os gyorstöltő funkcióval büszkélkedhet kábeles formában, de a 4880 mAh-s akkumulátort vezeték nélkül is tölthetjük, ellenben itt meg kell elégednünk 50W-os teljesítménnyel.

Utóbbi érvényes a Xiaomi 14-re is, azonban itt csak 4610 mAh-s akkumulátort találhatunk, illetve a kábeles gyorstöltés esetében egyaránt meg kell elégednünk a 90W-os teljesítménnyel.

Az adatkapcsolat tekintetében mindkét készülék a legmodernebb megoldásokkal büszkélkedhet, így WiFi 7, Bluetooth 5.4, NFC és rengeteg érzékelő kapott benne helyet, egyedüli különbséget a Type-C portnál találunk, hiszen a Pro változat 3.2-es Gen 2-t kapott, míg az alapmodell csak Gen 1-et. 

Jack csatlakozó és infra port meglepő módon ezúttal egyik készülékben sincs!

A Xiaomi 14 és 14 Pro ára

Hogy a Xiaomi újdonságai mikor érkeznek, azt még nem tudjuk pontosan – vélhetően az év végén vagy a jövő esztendő elején –, de az árcédulákról már van némi fogalmunk.

A Xiaomi 14 alapmodellt átszámítva például 210-215 ezer forintnak megfelelő összegre árazták be 12/256GB-os felszereltséggel, de maximum 250 ezer forintból a 16GB/1TB modell is megáll.

A 14 Pro legkisebb változata (12/125GB) ezzel szemben 240-245 ezer forintba kerül majd, de a legnagyobb tudású ajánlatért sem kell többet fizetnünk 300 ezer forintért, ami ár-érték arány tekintetében ismét kimagaslónak nevezhető!